Bestanden opmaken in PMS

Laatst bijgewerkt op

Bestanden moeten niet altijd in CMYK opgemaakt worden. Soms wil je wit printen, bijvoorbeeld bij transparante stickers, promotionele artikelen of textiel. Het kan ook zijn dat je zeker wil zijn dat iedere keer exact dezelfde kleur gedrukt wordt.

In deze situaties maken we gebruik van PMS als kleurcodering. Hoe je een bestand aanmaakt in PMS in Adobe Illustrator en Indesign leggen we je hieronder uit.

Adobe InDesign

Om de kleurencodering op PMS te zetten, gaan je naar Venster > Kleur > Stalen. Er opent zich nu een nieuw venster. In dit venster klik je op "nieuwe kleurenstaal" in het menu rechtsboven.

Kies bij kleurmodus "pantone solid coated" of "pantone solid uncoated", afhankelijk van de afwerking die je kiest voor je product.

• Pantone solid coated: textiel, promotionele items, alle coated papiersoorten, zoals mc glossy of mat
  • Pantone solid uncoated: voor alle uncoated papiersoorten, zoals offset papier

Vervolgens kies je de gewenste Pantone kleur en klik je op ok. De kleur is nu toegevoegd aan de lijst in het venster "stalen".

Nieuwe kleurenstaal-instellingen
Figuur 1: Nieuwe kleurenstaal-instellingen

Adobe Illustrator

In Illustrator werkt het iets anders. Ga naar Venster > Staalbibliotheken > Kleuren boeken en kies voor "pantone solid coated" of "pantone solid uncoated". Een nieuw venster opent met alle pantone kleuren. Selecteer hier een kleur die je wil gebruiken. Deze kleur wordt toegevoegd aan het venster stalen (Venster > Stalen) en kan gebruikt worden in het design.

Nieuwe pantone kleur toevoegen (links) en overzicht stalen (rechts)
Figuur 2: Nieuwe pantone kleur toevoegen (links) en overzicht stalen (rechts)