Hoe geef ik aan waar de spot-UV lak moet komen?

Laatst bijgewerkt op

Een speciale afwerking die je bij drukwerk kan kiezen is spot-UV lak. Dit wordt nooit over het volledige oppervlak toegevoegd, maar vaak op een stuk tekst, een tekening of op een logo. Om te zorgen dat de afwerking op de juiste positie komt, moet je in je bestand aangeven waar deze moet komen.

Spot-UV aangeven in je bestand

Om een geschikt bestand aan te leveren, gebruik je best DTP-software, zoals Adobe Indesign of Illustrator.

Let op: de spot-UV mag maximaal 30% van je ontwerp bedekken. De minimale lijndikte is 1 pt.

Stap 1

Selecteer de elementen waar je de spot-UV wil hebben. Deze elementen zet je op een nieuwe pagina. Als je dus bijvoorbeeld dubbelzijdige visitekaartjes met spot-UV aan één zijde laat drukken, dan lever je een bestand van 3 pagina's aan:

• pagina 1: de bedrukking op de voorkant
  • pagina 2: de spot-uv op de voorkant
  • pagina 3: de bedrukking op de achterkant

Stap 2

Plaats de spot-uv elementen op de juiste positie op de nieuwe pagina. Alles waar geen spot-UV moet komen, blijft wit.

Stap 3

Nieuwe staal aanmakenOm aan te geven welke onderdelen spot-UV moeten krijgen, moet je een kleurenstaal aanmaken. Kies hiervoor in het venster "stalen" voor "nieuwe kleurenstaal". Maak een kleur aan en geef deze de volgende waardes: Cyaan: 0%, Magenta: 0%, Yellow: 0% en Black: 100%. Geef deze staal de naam ‘Spot’. Je ziet nu dat het object in het zwart wordt getoond. Dit zal dus de spot-UV lak krijgen.

Stap 4

Sla je bestand op met de aangeraden PDF-instellingen.